חוק זכויות יוצרים - כיצד להימנע מתביעות נפוצות
שתפו
חוק זכויות יוצרים קובע פיצוי של עד 100,000 ש״ח במקרה שבו הופרה זכות יוצרים או זכות מוסרית.
משרדנו נחשף לאחרונה ליותר תביעות שכיחות של מי שהעלו בתמימות לאתר שלהם, לרשתות החברתיות או עשו שימוש אחר בתמונה או ביצירה אחרת המוגנת בזכויות יוצרים.
ניתן להימנע בקלות מתביעות זכויות יוצרים וריכזנו עבורכם את כל המידע החיוני להגנה על זכויות היוצרים של העסק שלכם וטיפים פשוטים ליישום שיעזרו לכם להימנע מבעיות משפטיות.
מה הן זכויות יוצרים
זכות יוצרים היא זכות משפטית המוקנית ליוצר על יצירה מקורית. היא מעניקה ליוצר בלעדיות על יצירתו, ומאפשרת לו להחליט כיצד היא תנוצל. משמעות הדבר שאסור לאף אדם אחר להעתיק, לשכפל, להפיץ או לבצע את היצירה ללא רשות מפורשת מהיוצר בין אן מדובר בשימוש מסחרי או פרטי.
- סימון יצירה בסימן © (האות C בתוך עיגול), לצד הביטוי "כל הזכויות שמורות", הוא דרך מקובלת להבהיר שיש למישהו זכויות עליה. עם זאת, חשוב לציין שברוב מדינות העולם, כולל ישראל, סימון זה אינו הכרחי. יצירה תהיה מוגנת בזכויות יוצרים גם ללא סימון, כל עוד היא עומדת בתנאים מהותיים אחרים, כגון מקוריות ויצירתיות.
- סעיף 38 לחוק זכויות יוצרים, תשס"ח-2007 קובע כי זכויות יוצרים הן מוגבלות, כלומר, הן חלות לתקופה קצובה ופוקעות לאחריה (בדרך כלל כעבור 70 שנה ממות היוצר).
- חשוב לציין שזכות היוצרים אינה מוחלטת, וקיימים חריגים המאפשרים שימוש ביצירות מסוימות גם ללא רשות מפורשת.
זכויות יוצרים בתמונות
אם בעבר לקחת בתמימות תמונה מגוגל והדבקת אותה באתר שלכם או ברשתות החברתיות, ייתכן שזה יעלה לך בתביעה משפטית.
- תמונות הן יצירות מקוריות לכל דבר ועניין, ולכן הן מוגנות בזכויות יוצרים;
- ישנם היום כלים אוטומטיים שמאתרים עבור יוצרים שימוש לא מורשה ביצירות. לכן, גם שימוש עם חשיפה קטנה ביותר עשוי להוביל לתביעה;
- העלאת תמונות לאתר ללא אישור מפורש מבעל זכויות היוצרים עלולה להוביל להליכים משפטיים ותוצאות שליליות עבור בעל האתר. אנשים רבים נוטים לחשוב שמציאת תמונה בגוגל ללא סינון לתמונות חופשיות לשימוש מאפשרת להם את הזכות להשתמש בה באופן חופשי. בפועל, הדבר עלול להוביל לתביעות משפטיות, גם אם הפעולה נעשתה בתום לב;
- האמור לעיל תקף בנוגע להעתקת תמונה מאתר אינטרנט והדבקתה באתר אחר, שימוש בתמונה לצורך פרסום או קידום מכירות ללא רשות, שינוי או עיבוד תמונה ללא רשות היוצר, הצגת תמונה בתערוכה או בפרסום ללא ציון שם היוצר ועוד.
- מומלץ תמיד לבדוק את מקור התמונה ולוודא שיש אישור להשתמש בה לפני העלאתה לאתר.
לייעוץ ראשוני ללא עלות
השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם
דוגמאות לתביעות שהגיעו למשרדנו
תיאור תמציתי של מספר תביעות בהם טיפלנו במשרדנו:
1. העתקת תמונה מעליאקספרס –
מקרה שבו בעל אתר למכירת תכשיטים העתיק תמונות מחנות בעליאקספרס מפני שחשב שאין סיכוי שבעל החנות יבחין או שיהיה לו אכפת שעושים שימוש בתמונות. בעל האתר קבל תביעה עם דרישת פיצוי ללא הוכחת נזק ממתחרה ישראלי שהבחין שהחנות בעליאקספרס העתיקה את התמונות מהאתר שלו.
2. שימוש בתמונה מגוגל –
חברת בניה עשתה שימוש בתמונה של בית מעוצב שמצאה בגוגל ברשת החברתית פייסבוק. חברת הבניה קבלה תביעה עם דרישת פיצוי ללא הוכחת נזק מהצלם שצילם את הבית עבור משרד האדריכלים וזאת למרות שלתמונה היו חשיפות מעטות (שני לייקים).
3. בלוג למערכות שמע שעשה שימוש בתמונה של מוצר –
אתר שנותן ביקורות למערכות שמע עשה שימוש בתמונות של חברת רמקולים ואודיו. האתר קבל תביעה בטענה שתמונות המוצרים מוגנות בזכויות יוצרים.
4. אתר למוצרי תינוקות שהעתיק מוצר –
אתר למוצרי תינוקות העתיק דגם של מוצר של אתר מתחרה ועשה שימוש בתמונות האתר המתחרה לפרסום המוצר המפר. האתר קבל תביעה עם פיצוי ללא הוכחת נזק.
דרכים להוכחת הפרת זכויות יוצרים
כדי להוכיח אם אכן בוצעה הפרת זכויות יוצרים, על הטוען להפרה לעמוד בשני תנאים מצטברים:
1. הוכחת בעלות בזכויות יוצרים:
על הטוען להוכיח שהוא אכן בעל זכויות היוצרים ביצירה המוגנת. ניתן לעשות זאת באמצעות הצגת תעודת רישום זכויות יוצרים, הוכחת תאריך יצירת היצירה, או הצגת ראיות אחרות המעידות על בעלות.
2. הוכחת הפרת זכויות יוצרים:
יש להוכיח כי נעשה שימוש ביצירה המוגנת ללא רשות מבעליה. ההוכחה צריכה להצביע על דמיון מהותי בין היצירה המוגנת ליצירה המפרה.
בית המשפט יבחן את מידת הדמיון בין היצירות, תוך התחשבות בטיבן, באופיין וביחודן.
הוכחת הפרת זכויות יוצרים עשויה להיות מורכבת, ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום. עורך הדין יוכל לבחון את המקרה הספציפי שלכם, להעריך את סיכויי ההצלחה ולסייע לכם באיסוף הראיות הנדרשות ובהגשת תביעה משפטית, במידת הצורך.
ההפרות הנפוצות של זכויות יוצרים
קיימות דרכים רבות להפר זכויות יוצרים, להלן כמה מהנפוצות ביותר:
1. העתקה
העתקה של יצירה מוגנת, כולה או חלקה, ללא רשות מהווה הפרה בוטה של זכויות יוצרים. הדבר כולל העתקת טקסט, תמונות, מוזיקה, קוד תוכנה, מסמכים משפטיים ועוד.
2. שימוש ביצירה נגזרת
יצירת יצירה חדשה המבוססת על יצירה מוגנת ללא רשות מהווה גם היא הפרה. דוגמאות לכך: תרגום של יצירה לשפה אחרת, עיבוד מוזיקלי, יצירת עיבוד קולנועי של ספר, ועוד.
3. הצגה פומבית
הצגה פומבית של יצירה מוגנת ללא רשות מהווה הפרה. לדוגמה: העלאה לרשת חברתית, הקרנה פומבית של סרט, הצגת מחזה, ביצוע מוזיקלי (השמעה בבית קפה, מסעדה או חדר כושר), הצגת תמונות בתערוכה ועוד.
4. הפצה
הפצת עותקים של יצירה מוגנת ללא רשות מהווה הפרה. לדוגמא: מכירת עותקים, השכרתם, או העמדתם לרשות הציבור באופן דיגיטלי.
5. ייבוא
יבוא של עותקים של יצירה מוגנת ללא רשות מהווה הפרה (רלוונטי בעיקר במקרים של ייבוא מוצרים המכילים יצירות מוגנות, תוכנות וכיו״ב).
מתי יצירה תהיה מוגנת בזכויות יוצרים?
סעיף 4 לחוק זכויות יוצרים קובע באילו תנאים יצירה תהיה מוגנת בזכות יוצרים.
יצירה תהיה מוגנת בזכויות יוצרים בישראל אם היא עומדת בתנאים הבאים:
1. מקוריות
יצירה מקורית היא יצירה העומדת בתנאים הבאים:
(א) עצמאות: היוצר הוא מקור היצירה (במילים אחרות, היצירה אינה מועתקת);
(ב) השקעה מינימלית ביצירה;
(ג) יצירתיות (מינימלית).
דוגמאות ליצירות מקוריות: תמונה, סרטון, פוסט, קליפ, מאמר, תוכנת מחשב, יצירה מוזיקלית, פיסול, עיצוב תעשייתי ועוד.
2. קשר לישראל
היצירה חייבת להיות קשורה לישראל באחת מהדרכים הבאות:
(א) יוצר ישראלי: היוצר היה אזרח ישראלי או תושב קבוע בישראל בעת יצירת היצירה. תנאי זה תקף גם אם היצירה לא פורסמה בישראל.
(ב) פרסום ראשון בישראל: היצירה פורסמה לראשונה בישראל, בין אם באופן פיזי (כגון הדפסת ספר) או באופן דיגיטלי (כגון העלאת שיר לאתר אינטרנט).
3. קיבוע
קיבוע של יצירה פירושו הפיכתה לצורה פיזית או דיגיטלית קבועה. במילים אחרות, יצירת תיעוד של היצירה המאפשר לאחרים לצפות בה, לשמוע אותה או לחוות אותה בצורה כלשהי.
צעדים מומלצים להגנה על זכויות יוצרים
1. סימון זכויות יוצרים
ציינו את זכויות היוצרים שלכם ביצירה על ידי סימון זכויות יוצרים (©) לצד שם היוצר ושנת היצירה.
2. שמירה על ראיות
שמרו על כל הראיות הקשורות ליצירתכם, כגון טיוטות, סקיצות, קבצי מקור, התכתבות רלוונטית וראיות אחרות המעידות על יצירתכם ועל בעלותכם בזכויות היוצרים.
3. שימוש ברישיון
אם אתם רוצים לאפשר לאחרים להשתמש ביצירתכם, שקלו להשתמש ברישיון.רישיון הוא הסכם המאפשר שימוש מוגדר ביצירה תוך הגבלת זכויות היוצרים שלכם. קיימים סוגים רבים של רישיונות, כגון רישיון Creative Commons, המאפשרים שימוש ביצירה תחת תנאים מסוימים.
4. הסכם זכויות יוצרים
הסכם זכויות יוצרים הוא חוזה בין שני צדדים או יותר המגדיר את הבעלות והשימוש ביצירה מקורית. הסכם זה יכול לקבוע מי מחזיק בזכויות היוצרים ביצירה, באילו אופן מותר להשתמש ביצירה, ומהם התמלוגים שיש לשלם לבעל זכויות היוצרים.
5. פנייה לעורך דין
אם אתם סבורים שזכויות היוצרים שלכם הופרו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום זכויות יוצרים. עורך דין יוכל להעריך את המקרה שלכם, לייעץ לכם באשר לאפשרויות העומדות לרשותכם (במקרה הצורך לערוך עבורכם הסכם זכויות יוצרים) ולסייע לכם בנקיטת צעדים משפטיים במידת הצורך.